Hem
Hvorfor feirer man Oktoberfest?

Hvorfor feirer man Oktoberfest?

Du har vel hørt om Oktoberfest? Tysklands største folkefest med fokus på øl, pølser og ompa-musikk fra diverse messinginstrumenter. Men hvorfor feirer vi? Og hvordan kan man importere festen til hjemmebane? Det er mange som lurer på dette, derfor har vi valgt å utrede fenomenet en gang for alle – dette er hvorfor vi feirer Oktoberfest!

Bakgrunn

Verdens største ølfest, men sånn har det ikke alltid vært. Hvis vi går 200 år tilbake i tid, ser vi at Oktoberfest begynte som en feiring av ekteskapet mellom den bayerske kronprinsen Ludwig og prinsessen Therese. Dette var i år 1810, og kongefamilien inviterte Münchens innbyggere til fest og moro! Dette ble starten på en årlig tradisjon, og i 1819 debuterte muligheten for å kjøpe øl inne på festivalområdet.

Når feires Oktoberfest?

Selv om navnet hinter om at festlighetene finner sted i oktober, så begynner faktisk denne fuktige festen allerede i september, og avsluttes etter 16 dager første søndag i oktober. Man kler seg i lederhosen (det er tysk for skinnbukser!) og kvinnenes kostymer kalles dirndl og betyr «jente» på lokal sørtysk dialekt. Respekter kleskoden, og for all del ikke glem knestrømpene!

Mat og drikke

Når det kommer til mat og drikke, finnes det en mengde forskjellige delikatesser å fortære. Schnitzel, salte kringler, surkål og tykke pølser er ordentlige klassikere som er obligatorisk på et tradisjonsrikt oktoberfestbord. Hvis du befinner deg i München, kommer du sannsynligvis til å fortære Märzen, et smaksrikt øl som man begynner å produsere allerede i mars for å rekke å ha det klart til festlighetene!

Fiks din egen Oktoberfest!

Hvis du hverken har tid eller lyst til å dra til Tyskland for å feire Oktoberfest, går det selvfølgelig fint å ordne kalaset på hjemmebane! Med partytelt og langbord er det bare Oktoberfestdekorasjon som mangler. Sats på klassiske ruter i hvitt og blått når det kommer til girlandere, tallerkener og andre dekorasjoner for å feire på riktig måte. Så er det bare å fyre opp grillen og invitere hele gjengen på bratwurst!