vit check RASK levering postnord logo
vit check Enkel og sikker betaling klarna logo
vit check Størst i Norden på festartikler vit krona
vit check RASK levering postnord logo
vit check RASK levering postnord logo
Hem
Hvorfor feirer man Halloween? Vi har svaret!

Hvorfor feirer man Halloween? Vi har svaret!

En gang i året fylles gatene med beinrangler, hekser og andre skumle skapninger som tigger etter godteri og truer med ondskapsfulle knep. Men hvordan ble det slik? Hvem er ansvarlig for halloween sitt inntog i livene våre, og når feirer man det egentlig? La oss rydde opp i begrepene en gang for alle!

Derfor feirer vi

Opprinnelig stammer Halloween fra den keltiske høytiden Samhain. Det var da man feiret at de dødes sjeler kom tilbake til oss her på jorden, noe som ble feiret med utkledning, mat og drikke. Mange valgte også å dekorere gresskarene sine med lys for å holde de onde kreftene unna. Halloween slik vi kjenner det i dag kom til Norden fra USA tidlig på 1900-tallet.

På norsk kalles halloween for allehelgensaften – All Hallow´s Eve. En høytid som markerer slutten på sommeren og starten på vinteren. Allehelgensaften må imidlertid ikke forveksles med den kristne høytiden allehelgensdagen eller helgemessen. Da tenker vi ekstra på de som har forlatt oss ved å dekorere gravplasser med lys.

Når er Halloween i 2023?

Enkelt svar: Alltid 31. oktober (som i år faller på en tirsdag). Men i Norden er ikke datoen skrevet i stein. Noen foretrekker å feire halloween dagen før allehelgensdag – lørdag 4. november, mens andre ser på hele oktober som en eneste lang spøkelsesfeiring. Men ta sikte på 31. oktober og finn en passende dato når du vil feire!

Hvordan skal man feire?

Siden halloween i stor grad er barnas feiring, er det viktig å passe på når man skal kle seg ut og gå på jakt etter knask og knep. Ifølge gammel amerikansk tradisjon skal dette skje på selveste halloween, 31. oktober, mens andre (som mener at godteri ikke bør inntas midt i uken) velger helgen før eller helgen etter halloween. For voksne arrangeres det vanligvis halloweenfester med kostymer, drikke og herlig mat, i helgen før eller helgen etter 31. oktober.

Krystallklart, ikke sant? Mens du venter på at halloween skal ankomme, kan du benytte anledningen til å fylle på med masse godteri, skumle masker og andre ting som vil gjøre årets halloween til tidenes beste.

Happy Halloween hilsen Partyking!